пенрин

Апокалипсисът е дошъл. Ангелите са на земята. И съвсем не са дошли, за да ни спасят – разрушени градове, избити хора, неизвестно бъдеще и жестоко настояще. Това носят след себе си крилатите нашественици и то без никакво обяснение. Никой не знае защо са тук и защо нападат човечеството. Никой не знае защо изчезват деца. Никой не знае дори защо ангелите се бият помежду си, но именно така Пенрин среща Рафи – наблюдавайки героичната му битка срещу събратята му. След като ангелът губи своите крила, а сестрата на Пенрин е отвлечена, двамата са принудени да сключат крехък съюз, за да оцелеят и да си върнат загубеното. И така започва едно краткотрайно във времето, но пък динамично и изпълнено с приключения, пътешествие до гнездото на ангелите в Сан Франциско. По време на това пътуване нетипичното дуо се изправя пред непознати същества, среща зараждащата се Съпротива, сблъсква се с човешки и нечовешки неприятели. Пенрин трябва постоянно да си напомня, че Рафи не е човек, макар падналият ангел бързо да възприема човешките привички и навици. Самата аз не знаех до последно какво да очаквам от Рафаил като поведение и отношение, макар да бях сигурна в едно – че не би проявил явна жестокост към хората. Дори когато бе груб към Пенрин, подозирах за скритите му мотиви и причини.

Тук иде ред да поговорим за отношенията между главните герои – хареса ми, че липсваше типичната любовна драма. Вместо това станахме свидетели на постепенното затопляне на взаимоотношенията им, на бавното изграждане на привързаността и лоялността им един към друг. Така че, когато идва краят и кулминацията в битките и преследването на целите им, реакцията на Рафи към ранената Пенрин не е никак изненадваща, но дори е леко затрогваща.

Самата Пенрин много ми хареса като образ – макар да изпитваше страх и колебания, остана силна духом, а физическата й подготовка за самоотбрана й бе от неоценима помощ в битките и самозащитата срещу опасностите на новия свят. Остана лоялна към разбитото си и доста шантаво семейство до самия край и дори намери място в сърцето си за още един човек, за когото да я е грижа – макар и този човек да е ангел в основата си. И въпреки, че прояви безразсъдство и открита глупост на няколко пъти (когато насреща има опасност, ами не тичай към нея… примерно), ми допадна благородният й и безкористен характер.

Историята е повече от пленителна, действието прескача от сцена в сцена с такава скорост, че не усещаш кога е дошла последната страница. Героите са интересни и открояващи се, а постапокалиптичният свят е просто спиращ дъха – така добре измислен и представен, подробно описан, напълно реалистичен. С напредването на историята се разкриват тайни и планове на нашествениците, за които никой не подозира, а също и откриваме, че на ангелите не са им толкова чужди човешките чувства и желания, колкото и да се мислят за по-висши същества.

Книгата е удивителна и напълно поглъща читателя в своя свят още с първата страница. Нямам търпение да открия какво се случва в следващите книги и как всъщност ще приключи историята за Пенрин и краят на дните.


Информация за книгата 
Ангелско нашествие Book Cover
Ангелско нашествие
Пенрин и краят на дните

Сюзън Ий


Емас
2016
354
978954357333
goodreads

Изминали са шест седмици, откакто ангелите на Апокалипсиса са слезли на земята, за да опустошат съвременната цивилизация. Банди от освирепели хора населяват деня, а нощта е превзета от страхове и суеверия. В една от тези нощи ангели отвличат невинно малко момиче, а сестра й - 17-годишната Пенрин - е готова на всичко, за да си я върне.

Дори да се съюзи с един от тях.

Рафи е войн, но, след като е нападнат от своите, се оказва на улицата, тежко ранен и с отрязани крила. От незапомнени времена се е сражавал и е печелел битките си сам, а сега от тази безпомощна ситуация се налага да го спасява една изпосталяла от глад тийнейджърка.

Пенрин и Рафи тръгват през изпепеления, обезлюден пейзаж на Северна Калифорния и няма на кого да разчитат за оцеляването си, освен един на друг. В далечината се очертават димящите останки на Сан Франциско, където войнстващите ангели са създали своето укрепление. Там Пенрин ще рискува всичко, за да спаси сестричката си, а Рафи ще се остави на милостта на враговете си, само и само да бъде отново цял...

Сюзън Ий е бивша адвокатка, която обожава писането - то й дава възможност да пусне въображението си на свобода и да го остави да се разбеснее. Резултатите са повече от впечатляващи: първата й книга, "Ангелско нашествие", е посрещната с ликуващи отзиви от читателите и от критиката и вече е преведена на над 20 езика.


Краят на дните започва с „Ангелско нашествие“

Има 2 коментара за “Краят на дните започва с „Ангелско нашествие“

 • 20 мар. 2017 в 17:16
  Линк към коментара

  Това е любимата ми част от трилогията. За съжаление обаче другите две не я наградиха. Но това няма да го коментирам тук 🙂
  На мен също ми хареса как се развиха отношенията Рафи-Пенрин. Но някак си останах с пръст ръка в края на трилогията хахах 🙂
  Спирам, защото не мога да се абстрахирам от другите части и не искам да издавам повече.
  Чудесно ревю!

  Отговор
  • 20 мар. 2017 в 17:53
   Линк към коментара

   Много ме запали тази книга, признавам и аз.
   Колкото до края на трилогията – ще си говорим пак в сряда 🙂
   Благодаря ти за милите думи ❤️

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *